Lentoluvan hankkiminen

Blogi | Thursday June 18 2015 | Comments Off on Lentoluvan hankkiminen

Lentämiseen tarvitaan aina erillinen lentolupakirja. Suomessa lentoluvan voi hakea useaa eri kautta, sillä kouluttavia tahoja on useita. Lentolupakirjoja on myös olemassa erilaisia, mutta ne sisältävät aina lääkärintarkastuksen, teoriaopetusta sekä käytännön harjoittelua eli lentotunteja. Lentolupakirjan myöntää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Yksityislentäjän lupakirjalla (PPL, Private Pilot Licence) voi lentää konetta perimättä siitä maksua mahdollisilta kyydissä olijoilta, mutta tällä lupakirjalla ei voi lentää ammatikseen. Lupakirja vaatii myös täydennysosia, mikäli lentäjä haluaa lentää konetta esimerkiksi myös öisin. Yksityislentäjän lupakirjan hankkimisen voi aloittaa jo 16-vuotiaana, mikä on yksinlentämisen alaikäraja.

Prosessiin kuuluu 135 teoriatuntia, lukuisia kirjallisia kokeita sekä näiden ja lääkärintarkastuksen jälkeen suoritettavat vähintään 45 lentotuntia. Lentotunneilla harjoitellaan muun muassa koneen hallintaa, hätätilanteissa toimimista sekä toimintaa ilmatilassa. Lisätietoa lentolupakirjan hankkimisesta saa esimerkiksi Patrian sivuilta.

Liikennelentäjän lentolupakirja (ATPL, Airline Transport Pilot Licence) edellyttää liikennelentäjän koulutusta ja aiemmin hankittua ammattilentäjän lupakirjaa. Jo koulutuksen pääsykokeissa on tiukat vaatimukset, ja lentokokemusta lupakirjan saamiseen vaaditaan vähintään 1 500 tuntia lentokokemusta. Mikäli lentäjä aikoo toimia ammattilaisena esimerkiksi yleisimpien rahtilentokoneiden puikoissa, Suomen ulkopuolisilla alueilla on suoritettava lisäksi kielitesti, jolla varmistetaan riittävä englanninkielen taito.