Yleisimmät rahtilentokoneet

Blogi | Tuesday June 16 2015 | Comments Off on Yleisimmät rahtilentokoneet

Tavallista lentomatkustajaa ei useinkaan kiinnosta lentokonetyyppi, jolla hän matkansa taittaa. Koneeseen noustaan, siinä matkustetaan ja siitä poistutaan tietämättä sen enempää koko kulkuneuvosta.

Osa matkustajista on kuitenkin kiinnostunut itse lentämisen sijaan myös lentokoneista, ja selvittää jo etukäteen kyseessä olevan koneen tyypin ja sen ominaisuuksia. Lentokoneen tyypillä voi olla merkitystä esimerkiksi turvallisuuden kannalta, joskin kaikkia suurempien lentoyhtiöiden nykyään käyttämät konetyypit ovat huolella turvallisiksi todettuja. Koneissa on myös runsaasti teknisiä eroavaisuuksia, jotka ovat etenkin rahtiliikenteessä hyvin merkittäviä.

Boeing 747

Tarkasteltaessa matkustuskäyttöön myytyjen lentokoneiden listaa, voidaan vaivatta luetella maailman yleisimmät lentokonetyypit. Listan sijalla yksi on Boeing 747, johon suurin osa lentoyhtiöistä luottaa kuin kallioon. Konetta käytetään niin matkustus- kuin rahtilentoihinkin. Boeing 747 on maailman myydyin lentokonetyyppi, olipa kyse sitten minkä tyyppisestä käytöstä hyvänsä.

Koneesta käytetään usein lempinimeä Jumbo Jet, ja se esiteltiin jo vuonna 1970. Kone on osittain kaksikerroksinen ja siinä on neljä moottoria. Koneesta on olemassa useampia eri versioita muun muassa rahtikäyttöön sekä lyhennettyjä että laajarunkoisempia malleja. Myös USA:n presidentin Air Force One on Boeing 747 -tyyppiä. Boeing 747 -koneen suosituin versio on B747-400ER, jonka pituus on 70,66 metriä ja siipien kärkiväli lähes 65 metriä. Koneen maksiminopeus on 1 127 km/h ja sen toimintamatka maksimikuormalla on 14 200 km. Uusin käytössä oleva Boeing 747- versio on B747-8l, joka on hieman edellä mainittua versiota suurempi.

Boeing 777

Suosituimpien konetyyppien joukkoon kuuluu myös Boeing 777, joka on maailman suurin kaksimoottorinen lentokone. Se on suunniteltu erittäin pitkän toimintamatkan koneeksi, ja siihen mahtuu 300- 550 matkustajaa. Boeing 777 aloitti liikennöinnin vuonna 1995, minkä jälkeen siitä on kehitetty useita eri versioita kuten rahtiliikenteeseen sopiva 777F, joka aloitti liikennöinnin vuonna 2009. Lisäksi tarjolla on pidennettyjä malleja sekä erittäin pitkään toimintamatkaan suunniteltu uusin matkustajaversio 777-200LR Worldliner, joka on liikennöinyt vuodesta 2006 lähtien. Tämän version toimintamatka on yli 16 000 km ja se voi lentää jopa 19 tuntia ilman välilaskuja.

Muut Boeingit

Myydyimpien lentokonetyyppien top 10 -listalta löytyy myös lukuisia muita Boeing Commercial Airplanesin valmistamia lentokoneita kuten Boeing 737, Boeing 787 ja Boeing 757. Boeing 737 on maailman myydyin kaupallinen suihkukone, ja se sopii kapearunkoisena koneena lyhyehköjen matkojen matkustajakoneeksi. 787 on puolestaan laajarunkoinen konetyyppi, jossa on kaksi moottoria. Tämä keskikokoinen pitkänmatkan kone on valmistettu pitkälti muovikomposiitista ja se otettiin käyttöön vuonna 2011. Kone tunnetaan myös nimellä Dreamliner.

Airbus

Boeingien lisäksi suosituimpien konetyyppien joukosta löytyy eurooppalaisia Airbuseja, joita käyttää runsaasti myös Finnair. Airbus A380 on laajarunkokone, joka on tällä hetkellä maailman suurin matkustajakone. Konetyyppi kilpailee myydyimpien konetyyppien kärkisijaa pitävän Boeing 747:n kanssa samassa luokassa.

Kone on kokonaan kaksikerroksinen, ja siihen mahtuu yli 850 matkustajaa. Rahtiversiossa A380-800F on kolme rahtikäytössä olevaa kantta. Kone voi kantaa 150 tonnia rahtia eli yli 20 t enemmän kuin Boeing 747 rahtiversio. Maailman suurin rahtilentokone on kuitenkin näitäkin suurempi Antonov An-225.

Myydyin Airbusin konetyypeistä on A320-sarja, johon kuuluu puolestaan kapearunkoisia, kahdella suihkuturbiinimoottorilla varustettuja liikennelentokoneita. Konetyypistä on sekä pidennettyjä että lyhennettyjä versioita, ja niihin mahtuu maksimissaan 220 matkustajaa (A321-200).