Ultralentäminen

Blogi | Saturday June 27 2015 | Comments Off on Ultralentäminen

Ultralentämisellä tarkoitetaan lentämistä ultrakevyellä lentokoneella. Koneet ovat yleensä kaksipaikkaisia ja siroja, mutta nykyaikaisen koneen lentonopeus voi olla jopa 200 km/h. Tällaisen pelastusvarjolla varustetun koneen paino saa lentäjineen ja polttoaineineen olla korkeintaan 472,5 kg (450kg, mikäli koneessa ei ole pelastusvarjoa). Ultrakevyellä lentokoneella ei saa lentää pimeällä tai esimerkiksi pilven sisällä, vaan lentäjällä on aina oltava hyvät näköolosuhteet.

Ultralentäminen on kohtalaisen kohtuuhintainen lentoharrastuksen muoto. Niin kurssit kuin kalustokin ovat huokeammissa hinnoissa verrattuna tavallisiin lentokoneisiin ja lentokursseihin. Ultrakevyeen koneeseen käy polttoaineeksi tavallinen bensiini ja useimmat huollotkin voi kätevä ultralentäjä tehdä itse. Uusi nykyaikainen ultrakevyt lentokone maksaa vähintään 60 000€, mutta käytettynä hyvän koneen voi saada jo 30 000 eurollakin.

Ultralentämiseen tarvitaan lupakirja. Lupakirjan voi hankkia perusterve 17 vuotta täyttänyt henkilö, joka on käynyt ultralentämiseen vaadittavan, neljästä kuukaudesta vuoteen kestävän, kurssin. Peruskurssilla käydään läpi lentämiseen liittyviä sääntöjä, radiokommunikointia ja opetellaan hallitsemaan lentokonetta. Kurssin lopussa lennetään jo yksin ja sen jälkeen tulee suorittaa vielä tarkastuslentäjän valvoma lentokoe. Tämän jälkeen pääsee hakemaan lentolupakirjan ja aloittamaan omatoimisen lentoharrastuksen. Mikäli koneessa haluaa kuljettaa myös matkustajaa, on hankittava ensin 35h lentokokemusta ja suoritettava tarkastuslento, joka oikeuttaa matkustajan kuljetukseen. Lupakirjaan kaikkine kuluineen kannattaa varata noin 4500- 5000€.