Purjelento

Blogi | Tuesday June 30 2015 | Comments Off on Purjelento

Purjelennolla tarkoitetaan lentämistä purjelentokoneella ilmavirtauksia tai koneen moottoria hyödyntäen. Ensin kone hinataan toisella lentokoneella, autolla tai erityisellä vintturilla noin puolen kilometrin korkeuteen. Tämän jälkeen kone irrotetaan ja lentäjä etsii nousevan ilmavirtauksen, jonka avulla pääsee nousemaan korkeammalle, noin parin kilometrin korkeuteen. Etsiessään aina uuden nousevan ilmavirtauksen lentäjä voi lentää pitkiäkin matkoja, jopa useita satoja kilometrejä. Purjelentokoneen nopeus saattaa nousta reilusti yli 100 km/h. Koneet ovat joko yksi- tai kaksipaikkaisia ja rakenteeltaan hyvin kevyitä.

Purjelentoon tarvitaan joko rinnetuulia (esiintyy muun muassa Alpeilla ja pohjoisen Skandinavian vuorilla), konvektiovirtauksia eli termiikkejä tai aaltovirtauksia. Termiikkejä, eli niin sanottuja tinttejä, syntyy kevät- ja kesäaikaan, kun aurinko lämmittää toisia maa-alueita enemmän kuin toisia. Tästä syystä Suomessa voikin harrastaa purjelentoa lähinnä maalis- ja syyskuun välisenä aikana. Talviaikaan purjelentoa voi harrastaa esimerkiksi Pohjois-Ruotsissa, sillä Kebnekaisen alueella on konetta nostavia rinnetuulia.

Kuten muuhunkin lentämiseen, myös purjelentoon tarvitaan lupakirja. Lupakirjan saaminen edellyttää 16 vuoden ikää sekä kurssin, teoriakokeen ja lentokokeen suorittamista hyväksytysti. Teoriaopetukseen kuuluu muun muassa säädöksiä, koneeseen ja sen mittaristoihin tutustumista, aerodynamiikkaa ja radiopuhelinliikennettä. Lentoja purjelentokoneella tulee olla takana vähintään 50, joista 10 yksin, ja lentotunteja tulee olla kertyneenä vähintään 10. Lupakirjan hinta liikkuu 2000€ molemmin puolin.