Lentopelko

Blogi | Saturday July 11 2015 | Comments Off on Lentopelko

Lentopelko eli aviafobia on hyvin yleinen pelkotila. Erilaisten arvioiden mukaan jopa 20- 30% ihmisistä kokee lentämisen joko pelottavaksi tai ainakin epämiellyttäväksi. Noin 7% väestöstä puolestaan kärsii todellisesta lentopelosta, eikä suostu nousemaan koneeseen lainkaan. Lentopelko ilmenee muun muassa hermostuneisuutena, sydämen tykytyksenä, käsien hikoamisena ja matkaa edeltävänä unettomuutena.

Lentopelko luetaan irrationaaliseksi pelkotilaksi, eli ihminen pelkää tilannetta jossa todellista uhkaa ei ole olemassa. Lentäminen on kaikista mahdollisista matkustustavoista turvallisin, ja onnettomuuksien riski on äärettömän pieni. Näin ollen pelkoa ei voida katsoa rationaaliseksi peloksi, jolle olisi syynsä. Lentopelko voi johtua monesta eri tekijästä. Henkilö saattaa kärsiä ahtaan- tai korkeanpaikan kammosta, jolloin lentäminenkin pelottaa. Moni kuitenkin pelkää itsessään lentämistä, tarkemmin ottaen yleensä lentokoneen putoamista, terroristi-iskua tai muuta vastaavaa. Monelle lentopelon aiheuttajia ovat lentoturmat, joilla media herkuttelee vuodesta toiseen.

On tärkeää ymmärtää, ettei lentopelko ole sairaus vaan se on opittua. Yhtä tärkeää on tietää, että siitä voi oppia poiskin. Pelkoa voi yrittää lievittää omin keinoin esimerkiksi valitsemalla käytäväpaikan, varaamalla mukaan musiikkia tai lukemista tai esimerkiksi tutustumalla lentokoneen tekniikkaan. Rauhoittavat lääkkeet ja alkoholi usein vain pahentavat tilannetta. Esimerkiksi Finnair järjestää lentopelosta kärsiville myös kursseja, joilla kouluttajina toimivat kokeneet lentäjät ja psykologit. Moni on päässyt kurssien avulla joko kokonaan eroon lentopelostaan tai ainakin saanut lievennettyä pelkoa huomattavasti.