Lentokonespottaus

Blogi | Sunday July 19 2015 | Comments Off on Lentokonespottaus

Lentokonespottauksella tai lentokonebongauksella tarkoitetaan laskeutuvien ja nousevien lentokoneiden tarkkailemista lentokentällä tai sen läheisyydessä. Kuvaaminen ei ole harrastuksessa mitenkään välttämätöntä, mutta suuri osa spottaajista ikuistaa etenkin harvinaisempia näkemiään koneita ja lataa kuvia nettiin muidenkin lentokoneista kiinnostuneiden nähtäväksi. Erityistä kiinnostusta spottaajien keskuudessa herättävät poikkeuksellisen suuret matkustajakoneet, mutta osa bongaa myös pienkoneita tai sotilaskoneita. Mielenkiintoisia ovat myös ulkomaalaisten julkisuuden henkilöiden ja arvovieraiden yksityiskoneet, samoin kuin erityisen kookkaat kuljetuskoneet.

Osa spottaajista vie harrastuksen pidemmälle, ja hankkii itselleen radioskannerin. Radioskannerin voi virittää kyseisen lentokentän ATIS:n taajuudelle ja saada näin ollen tiedot nousevien ja laskeutuvien koneiden kiitoteistä. Näin voi varmistaa olevansa oikeassa kohdassa, kun mielenkiintoinen lentokone saapuu kentälle. Moni lentokonespottausta harrastava pitää myös kirjaa näkemistään lentokoneista ja esimerkiksi niiden rekistereistä sekä lentoyhtiöistä. Kiikarit ovat hyvä apuväline spottaukseen, sillä aina ei ole mahdollista päästä riittävän lähelle laskeutuvia ja nousevia koneita.

Jotkin lentokentät etenkin ulkomailla järjestävät spottaajille erillisiä spotterilavoja tai –parvekkeita, joilta koneiden bongaus ja kuvaaminen käy helposti ja turvallisesi. Suomessa tällaisia paikkoja ei vielä toistaiseksi ole, mutta Finavia kaavailee sellaista Helsinki- Vantaan lentokentän läheisyyteen rakennettavan ilmailumuseon yhteyteen. Tällä hetkellä koneet näkee parhaiten Tuusulanväylän kupeessa sijaitsevalta Lemminkäisenkalliolta sekä kentän länsipuolelta Katriinantieltä.